Blackout

Uit Hendrik van Beek Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De geschiedenis van 'Grijs' lijkt op de onze. De gemiddelde Europeaan werkt van 8 tot 5 en staan vervolgens in de file. Ze klagen over dat alles maar duurder wordt maar kijkt uit naar de komende vakantie. Alles veranderd tijdens de 'Blackout':

Blackout

Het is 18-september. Om 04:09 stoppen alle elektrische apparaten er mee. Wekkers gaan niet af en auto's starten niet. In ieder huis hangt nog zwakjes de lucht van doorgebrande apparaten. Telefoons starten ook niet meer op. Ze kunnen zelfs niet opgeladen worden. Niet alleen omdat de chips volledig doorgebrand zijn, maar ook omdat er geen stroom is. Geen stroom, geen elektrische apparaten en geen pinpas. Eerst heerst er paniek. Sommigen hebben niet alleen geen contact geld, maar ook geen werk meer.

In de komende dagen ontstaan er rellen. Deze zijn groter in de steden als daar buiten. Er vallen veel slachtoffers en de opportunisten regeren in deze wanorde. Maar in de aard van de mens zit ook goeds. Er worden constructies opgezet waarin ze elkaar steunen. Voedsel wordt gerantsoeneerd en water uitgedeeld. Eerst op kleine schaal, maar steeds groter. Oude analoge machines worden op gezocht en afgestoft.

Uiteindelijk lukt het de overheden om met het schuiven van mensen en goederen grip op de situatie te krijgen. Toch blijft het een periode van angst en stress. Men heeft nachtmerries en slaapt slecht. Men wordt knorrig en wantrouwend. Ook doen zich er verhalen in de rondte. Over verwarde of verdwenen buren en lichten in de nacht.

Werkgroep Technologiebehoud

Overheden hebben plannen wat te doen tijdens een blackout. Het leger wordt ingezet en analoge radio uitzendingen vullen de ether. Toch is het lastiger in de praktijk dan op papier. Informatie vloeit een stuk slechter als voorheen en het volk wil niet altijd mee werken.

Wat ook niet helpt is dat het niet bij één blackout bleef. Verspreid door het continent springen de stoppen en branden nieuwgebouwde chips door. Al lijkt het noord-westen het er het beste vanaf te komen. Toch wordt analoge technologie gezien als het veiligst. Blauwdrukken van moderne technologie worden opzij gelegd.

In Nederland wordt de 'Werkgroep Technologiebehoud' opgericht. Ook wel de werkgroep, of de WT genoemd. Een aantal ingenieurs en professoren werden aangesteld om zo veel mogelijk kennis te verzamelen, vast te leggen en toe te passen. Al vrij snel zijn zij bij veel processen in de beheersing van het land betrokken. Door het succes wordt de werkgroep Europa-breed ingezet, maar behoud zijn Nederlandse titel.

Toch zit niet iedereen er op te wachten om kennis af te staan. De werkgroep krijg hier hulp in van de politie of het leger, maar gaat uiteindelijk gebruik maken van een eigen 'buitendienst'. De 'handhavingseenheid' van de werkgroep heeft het volrecht om binnen te vallen en op te eisen wat ze nodig acht voor de wederopbouw van het land. Het werkt.

Abnormaliteiten