Het verhaal van Gael

Uit Hendrik van Beek Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
"Ik vind je er helemaal niet het type voor avonduren..."
- Mirabelle, het verhaal van Gael

Samenvatting

Proloog

Aan het eind van een lange dag werk gaat Gael bij zijn moeder Mearys kijken die ziek in haar bed ligt. Hij gaat op een krukje naast haar bed zitten. Ze praten over de boerderij totdat Gael's moeder vraagt naar wat Gael zal doen als ze overlijd. Gael was niet voorbereid de vraag en bedenkt terplekke dat hij misschien wel een keer een reis kan gaan maken. Mearys staat erop dat Gael de boerderij gewoon verlaat en laat het hem beloven. Gael sputtert tegen maar gaat akkoord. Mearys gaat weer rusten en Gael verlaat het huis terwijl nadenkt over waar hij naartoe zou kunnen gaan.

Ben vissen

Gael is in het midden van een beekje aan het vissen met een zelfgemaakte speer. Hij vertelt over zijn leven op de boerderij. Hoe hij altijd heeft willen studeren en dat hij daar nooit de kans voor gekregen heeft. Gael vangt een vis met zijn speer, maar deze schud zicht met speer en al vrij. Teleurgesteld kijkt hij hoe de speer en de vis afdrijven. Hij vertelt over hoe zijn moeder niet lang geleden overleden. Hij heeft haar moeten beloven om de boerderij te verlaten. De vis spoed bijna weg met de stroom, maar blijft achter een steen steken. Het gezicht van Gael klaart op en hij vertelt dat hij besloten heeft de boerderij te verlaten en naar het noorden zal reizen. Uiteindelijk loopt hij weg met drie vissen.

Eerste regen

Blij met het succes van het vissen klimt Gael de bossige heuvel op naar het pad waar hij vandaan kwam. Het regent al een tijdje. Gael blijft plots stil staan als er een zeiknatte man in een licht bouw shirt over het pad rent. De man lijkt Gael niet te zien. Gael vertrouwt het tafereel niet, zo'n man rennend door de regen zon mantel of jas. Dan klinkt er geschreeuw. Twee mannen te paard komen aanrijden. Als ze de man in het blauwe shirt hebben ingehaald beginnen ze hem te slaan. Gael duikt snel achter een boom en durft niet te kijken. Hij luistert. Naast de regen die de bladeren en de natte ondergrond van het bos raakt klinkt er geschreeuw en gekrijs voor een tijdje. Daarna galopperen er twee paarden weg gevolgd door een zacht jammeren, wat ook langzaam weg ebt. Als Gael overeind komt ziet hij niemand meer.

Gael reist door tot hij bij zonsondergang in de gietende regen arriveert bij een dorpje en zoekt er een taverne. Daar vraagt hij de tavernehouder om een maaltijd in ruil voor zijn vissen. De maaltijd wordt voor hem gehaald en Gael kijkt wat rond. Bij het vuur zit de man met het lichtblauwe shirt. De man is doorweekt, zit onder de wonden en bibbert. De tavernehouden geeft Gael een bord met eten en leunt naar hem toe. Hij verteld Gael dat de man geen geld heeft en dat hij de man buiten zal gooien als hij begint te bedelen. Gael kijkt nog een keer naar de doorweekte man in het lichtblauwe shirt en vraagt dan een twee bord met eten. De tavernehouder kijkt Gael een tel fronsend aan voordat hij een tweede bord met eten gaat halen. Zonder al te veel woorden bied Gael de natte man het bord aan. De man zegt: "Ah, dus er is nog wat goeds over in de wereld". Gael knikt en laat de man alleen.

Het verhaal van Gael


Terug naar Het verhaal van Gael/English